3 Ağustos 2012 Cuma

Hak Ettiğiniz Dünya Mümkün

Hak ettiğiniz dünyayı elde edebilirsiniz; o dünya mevcuttur, gerçektir, mümkündür: O dünya sizindir. Fakat onu elde etmek için kendinizi tamamen adamanız, geçmiş dünyanızla, o dünyanın ‘insan başkalarının hatırı için yaşaması gereken kurbanlık hayvandır’ diyen temel doktrini ile bütün bağlarınızı koparmanız gereklidir. Kendi kişiliğinizin kıymeti uğruna mücadele edin. Kendi gururunuz uğruna mücadele edin. İnsan tabiatının özü olan hükümran ve rasyonel zihniniz uğruna mücadele edin. Ahlakınızın yaşamanın ahlakı olduğuna, mücadelenizin, yeryüzünde var olmuş her başarının, her kıymetin, her yüceliğin, her güzelliğin, her iyiliğin mücadelesi olduğunu bilmenin verdiği mutlak güven ve dürüstlükle mücadele edin.
Benim felsefem, özünde, hayattaki ahlaki amacı kendi mutluluğunu olan, varlığının yegane amacı ve en yüce eseri olarak yaratıcı üretkenliğini gören kahramansı bir varlık, bir insan konseptidir.
Ayn Rand

7 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Yukarıdaki yorumu silmemle ilgili; prensip olarak hiç bir yorumu silmem, bugüne kadar da silmedim. Yukarıda yayınlamış olduğum yorum "spam" kategorisindeydi fakat "sil" yerine "yayınla"ya basmış bulundum. Merak eden varsa, bildirmiş olayım...

    YanıtlaSil
  3. Ve yine bir Ayn Rand alıntısı ile birlikteyiz.:)
    Bütünden parça olunca, parça bazında düşünüldüğünde kimsenin bir itiraz ileri süremeyeceği kadar apaçık bi rmetin. Ammavelakin, insan faktörünü (genel felsefesinde) yok sayıyor Ayn Rand. Bireyleşmenin bireyin önemini, iki kişi olduğunda yok sayıyor. O genel yorumunu yok sayarak incelemek, parça-metne haksızlık olur.:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Avram,
    Senle binlerce kere tartıştığımız üzere (:)) Ayn Rand yorumuna yine katılmıyorum. Bilakis, bireyin önemi Rand'a göre herşeyin üstünde. İki kişi olduğunda yok saymıyor, her birey kendi başına özel, önemli ve biricik. Rand'in toplumu (senin deyişine göre) yok sayması, "toplumun tek bir vücut olarak hareket etme mecburiyeti/ baskısına başkaldırmasından ötürü. Bir gruba, topluma ait olduğunda, grubun tamamının tek bir fikir etrafında toplanması gerekliliğine başkaldırır Rand. "Grupta farklı sesler olmamalı" fikrinedir itirazı.
    Hem, parça bazında itiraz gelmeyeceğini kim söyledi? Bu haline bile katılmayacak pek çok kişi var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohoo benim dediğim o değildi ki.:)) Toplum iyiliği, toplum güvenliği, toplum çıkarı gibi toplumsallaştırılmış naneleri ben de icddiye almıyorum. İki kişiden bahsederken iki kişiden bahsediyorum..:)

      Sil
  5. İki kişi ne demek o halde? Ben anlamadım...

    YanıtlaSil
  6. Maalesefki hayatta gerçeklerle, doğrular Rand'ın temenni ettiği gibi veya düşündüğü gibi aynı şeyler değil. Hak edilen hayatın yaşanılması fikri doğrudur ama bugün gerçek hayatta karşılığı yoktur. Yani hayatın gerçekleriyle örtüşmez. Kaldıki kapitalizmin en büyük ideologlarından ve bugünki Amerikan toplumunun yaratıcılarından, komünizm düşmanı Rand'ı sadece rasyonel bencilciliği ele almak yanlış olacaktır. Eğer kapitalist felsefe şemsiyesi altnda bakılırsa daha net anlaşılacağı kanaatindeyim... (benoldagor) bu arada mail de yazmıştım sana....

    YanıtlaSil

Konu ile ilgili olmayan yorumlarınız yayınlanmayacaktır.