21 Mart 2011 Pazartesi

Cinsel Eğitim Kim, Biz Kim

Cinsel eğitimin Batı'da bizden çok daha ileride olmasına şaşırmazdım ama Asya ve Afrika ülkelerinde bile bu kadar gelişmiş olması beni epey düşündürdü. Afrika'da çıkış nedeni AIDS; tamam haydi ona da fazla şaşırmayalım (gerçi cinsel eğitime geçmek için ille de AIDS vakalarının çoğalması mı lazım ama neyse). Peki ya Çin? Tayland? Haydi Japonya gelişmiş ülke, peki ya Hindistan?
Biraz istatistiklerden bahsedelim o halde:
Afrika'da hükümetleri WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve Sivil Örgütler ile ortaklaşa yaptıkları program çerçevesinde cinsel eğitim (ve spesifik olarak AIDS'ten korunma yöntemleri eğitim) veriyor. Mısır'da okullarda cinsel eğitim 12-14 yaş arası çocuklara verilmekte.
Asya'ya bakacak olursak, Endonezya, Moğolistan ve Güney Kore'de okullarda cinsel eğitim veriliyor. Hindistan'da 9-16 yaş arası çocuklara cinsel eğitim veriyorlar. Japonya'da 10-11 yaştaki çocuklar cinsel eğitim programı kapsamında boşalma ve adet dönemi hakkında bilgilendiriliyorlar.
Avrupa'yla aramızdaki uçurumu herhalde tahmin edersiniz. Ben yine de birkaç örnek vereyim:
Finlandiya'da önce biyoloji dersinde cinsel organların öğrenilmesi ile başlayan eğitim, ileriki yaşlarda cinsel sağlık ile devam ederken, 15 yaşına gelen çocuklara tanıtıcı "cinsel paket" veriliyor. Pakette cinselliği anlatan bir broşürün yanısıra, bir adet prezervatif (evet hani bizim Selçuk Üniversitesi'nde dağıtılıp da olay olanlardan) ve çizgi roman bir seks hikayesi var.
Fransa ve Polonya'da cinsel eğitim 1973'ten beri müfredatta. Almanya'da 1970'ten beri, İsveç'te ise 1956'dan beri müfredatta cinsel eğitim!
Amerika'da istatistikler eyaletten eyalete değişmekle birlikte, 7-12 yaş arası tüm gençler cinsel eğitim alıyor.
Cinsel Eğitim ve Araştırma Derneği'nce (CETAD) yapılan ankete göre, Türk insanının yüzde 75'i okullarda cinsel eğitim verilmesini istiyor. İtiraf edeyim, bu istatistik bana pek gerçekçi gelmiyor, ben % 50'ye de razıydım ama o kadar bile iyi olduğunu sanmazdım bu rakamların ancak bulduğum haber böyle söylüyor. Mutlu bir şaşkınlık içindeyim!? Ben daha ziyade Okullarda Cinsel Eğitim Cinayettir! türü haberler bulmayı bekliyordum ki sağolsun Doç Dr Ali Murat Yel beni desteklercesine, hemen Google'ıma damladı. Cinsel eğitim 2011'de hala verilmezken, bir "yüksek" eğitim kurumu olan üniversitelerde AIDS'ten korunmaya dikkat çekmek için prezervatif dağıtınca olay oluyor. Hem zaten biz Türk'üz, bize birşey olmaz mantığıyla pek çoğumuz korunmuyoruz.
Değil partnerimizi tanımak, daha kendi bedenlerimizi tanımıyoruz. Hayat Bilgisi dersinde niye hayata dair en temel güdümüz olan seks öğretilmez ki?
Daha fazla bilgi almak isteyenler için link burada
(Fotoğrafların Türkçe'sini bulamadım, bu bile yeterince manidar!)

8 yorum:

  1. guzel bir yazi olmus. ama yavas yavas bizdede bu tabu ortadan kalkiyor

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim athırsızı. Bu tabu bizde de ortadan kalkıyor demişsin. Benim çevremde kalkıyormuş gibi bir izlenim edinmedim. Tersine korkunç kutuplaşma ve gitgide daha fazla mutaassıplık gözlemliyorum. Umarım yanılıyorumdur.

    YanıtlaSil
  3. çok fena ya ne diyebilirim ki.. tamam Avrupa'yla uçurum olacağı belliydi de şu istatistikleri verdiğin Asya ülkelerini, İslam ülkeleri örneklerini okuyunca iyice utandım resmen. Utandım çünkü gelecek 15-20 yıl içinde cinsel eğitimin müfredata konacağını aptal bir iyimserlikle umuyordum.. peh!!

    YanıtlaSil
  4. ilköğretim 6.sınıf fen ve teknoloji kitabına bakmanızı öneririm. Bizim dönemlere göre oldukça ileri düzey cinsel eğitim var.Bir anda böyle bir özel eğitim verilmesi Türkiye'nin bugünkü şartlarında kabul edelim ki oldukça zor. Ancak bu şekilde ve alıştıra alıştıra olur.

    YanıtlaSil
  5. Lalehan,
    Geç olsun, güç olmasın diyelim...
    Mutlu,
    Dediğiniz fen kitabına bakacağım. Bir anda verilsin diye bir iddiam yok ama o anın gelmesi için gereken ara aşamalarda mıyız? Çok emin değilim...

    YanıtlaSil
  6. bu yolladıgın fotorafları midem hazetmedi acıkcası, yani bakarken biraz midem bulandı.keh, neyse benden kaynaklı bisi bu yanlız o vajina bakire vajinesaı degilmi?

    ote yandanda sen mutaasıplasıyoz demisinde, kıyamet alemetlerinin bollastıgı su devirde, deniliyorki "yollar, caddeler ciftlesen insanlarla dolup tasacak, herkes hayvanlasacak"
    ve kısmen oluyorda. yani yakın gelecek bilakis daha vahim olacak o bakımdan mutaasıplasma filan olmuyor kanımca.

    YanıtlaSil
  7. ben bile penisimi bu kadar yakın tanımıyordum. Mesela bir corpera cavernorva'ya sahip oldugumu bilmeden yaşamışım bu hayatta.:)

    YanıtlaSil
  8. Bu yaşıma geldlim hala eğitim arıyorum. Gelişme arıyorum. Hala haz alamıyorum. Bu yaşıma kadar geriye dönüp baktığımda ben sevişmiyormuşum. Ben hiç birşey anlamamışım. Anlamsızlıklar birbirini kovalamış. Bunları anladım. Aradığım bu değil bu diyorum, yok olmuyor. O değil bu. Ihı. Ateşli, sulu, gökte, yerde, ağaçta, taşta, ... Ihı olmuyor. Seks kelimesi bile bazen beni rahatsız ediyor. Beynim seksten anlamıyor. İlik mi zevk alacak beynim mi, leylamıyım hayalperest mi, omurilik zorlanması mı yaşatıyorum kendime, beyincik katliamı mı, sarışının adı esmerin tadı ne demek, gidip gelmekten başka boşalma olmuyor mu, bu nasıl iş burası neresi. Sıkıyon ne anlıyon be adam. Vucut çamaşır mı, bulaşık mı, konut mu, deterjan mı. Sevişirken ruhlar aleminde gibi olduğumu hissettim çoğu zaman. Ruh gibi hani. Unutmuşsun bulunduğun yeri, karşındakini, ..... Seks demişsin sadece. Seksten başka birşeyi görme demişsin. Boşalıyon mu tamam demişsin. Gerisini boşver. Alkol alır gibi. Sanki dertten kaçar gibi. Sanki uyuşturulmak ister gibi. Kota koymuşsun olmamış, kotayı kaldır ama hop yavaşla oğlum oha, bu ne serbestlik dememişsin. İşin dengesini kuramamışsın. Değil 80 tane 800 kişiyle yatsan nolur mal gibi olduktan sonra.
    Seks yaşamaktı bir zamanlar. Sevişiyon mu, istediğin an hazır mı, tak anında oluyo mu, oh. Senden iyisi yok. Yaşıyom anasını satim. Dalga geçersin milli olmayanlarla.
    Parayla olmuyo, evlen olmuyo, arkadaş olmuyo, dost olmuyo, post olmuyo. Nasıl olacak bu iş?
    Derken başka yollar ararsın. Eşcinselliğimi mi denesem. Hop dikkatli ol. 2 aynı kutbun birbirini çektiği nerde görülmüş. Doğa kanunlarına, fizik kanunlarına, biyolojiye anatomiye aykırı. E sanki kadınla kanun çerçevesinde mi yaptık. Hiç sana seks kanunlarını, kurallarını anlattılar mı? Dal işte karıştır gitsin dedi herkes. Gerdek gecesinde utanan kadınlara ne demeli? Utanmayı bırak öpcem diye Orçun'un dediği gibi sanki Dünya'lar yıkılacak mevzusuna ne demeli.

    Haydar Dümen konuşuyor. Tam Dümen gibi aynı. Bir dediğinden bir dediğine birşey bağıntılanamıyor. Aslında adam birşey konuşmuyor. Birşey öğrettiğide yok. Zırt pırt mevzu aynı. Abuk sabuk sorular ve cevaplar.

    Vel hasıl kelam ben şahsen seksten birşey anlamadım ve arayıştayım. Ben seksi bilmiyorum.

    Siz ne diyorsunuz bilmem.

    Ömrü saadet dediğin 60 yıl. Ondan sonra tık yok. Hayat kısa, önemli. Yemek, sevişmek, yaşamak lazım. Birşeyler bulmak lazım.

    Seks yaşta değil baştaymış. Bunuda öğrendim ayrıca.

    Seks sadece orada değil sanki. Tüm organlar çiftleşmeli. Tüm organlar boşalmalı bence. Eller, gözler, ayaklar, sırtlar, saçlar, yanaklar, dudaklar birbirine gidip gelmeli. Alev alev yanmalı, sırılsıklam ıslanmalı, birlikte havalanmalı, birlikte uçmalı. Nefesler çiftleşmeli. İnsan sevişirken bulunduğu mekanlada sevişmeli. Mekan sizi okşamalı.

    Böyle bir seksi yaşarsam buraya yazarım. Ama bu hayal gibi gözüküyor sanki. Ama bir yandanda umudum var. Bilmiyorum. Karışığım.

    Seks bir değer. Seks bir servet. Seks bir hazine. Değerini bilmek lazım.

    YanıtlaSil

Konu ile ilgili olmayan yorumlarınız yayınlanmayacaktır.