27 Mayıs 2011 Cuma

"Afgan Kızı" Olmak Ya da Olmamak...


Steve McCurry'nin meşhur fotoğrafı "Afgan Kızı" tuhaf duygular uyandırır bende hep. Gözündeki ateş insanı hipnotize ediyor adeta, hani gözünü alevlerden alamazsın ya, onun gibi... Sharbat Gula isimli bu kadının Steve McCurry tarafından çekilen bu ilk fotoğrafında Sharbat henüz 12 yaşında. Capcanlı, dipdiri, ateş gibi.
Yıllarca izini arayan McCurry, Sharbat'ı 2002'de bulup tekrar resmettiğinde kadın sadece 30 yaşında! Evet evet 30! 50 değil, 45 değil, yalnızca 30...
10'lu yaşlarında evlendirilen bu çocuk-kadın, 30 yaşında tekrar bulunup röportaj yapıldığında 4 doğum yapmıştı bile. Eğitimsizlik, bakımsızlık ve imkansızlıkla birleşip, üstüne çocuk yaşta evlilik ve çocukla perçinlenince (!), Afgan Mona Lisa'nın gençliğine tüy dikmiş!
Fazla söze gerek yok, fotoğraflar benim yerime yeterince konuşuyor; hatta avaz avaz bağırıyorlar. O nedenle sözü burada kesiyor ve sizi fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum...

10 yorum:

  1. Cahil insanların dindar olması çok tehliklei.. bende steve mccurry nin bir fotoğrafında ki küçük pakistanlı kıza çok benziyorum o fotoğrafı gördükten sonra bende kızı bulmayı düşünüyorum, belki ben çekerim fotoğrafını :)http://www.hasselbladusa.com/media/1500482/pakistan-10003_web.jpg burda resim :)

    YanıtlaSil
  2. İlk sönen gözlerindeki ateş... Mc Curry'e kızıyorum ben, o yangının söndüğünü gördükten sonra neden çekti ki bir kez daha. KEşke çekmeseydi. Artık ne zaman ilk fotoğrafı görsem, hemen ikincisi geliyor aklıma. Mc Curry nin de yapmak istediği buydu belki ama.. Çekmese daha iyiydi.

    YanıtlaSil
  3. Daha geçen hafta "afgan kız" ile ilgili bir sunum yaptığım için bu kadının hayatını detaylı olarak biliyorum. Aslında Steve McCurry'nin onu arayıp bulması onun hayallerini gerçekleştiriyor. Kendisi okuyamadığı için kızlarının okumasını hayal ediyormuş ve McCurry onu ikinci kez fotoğrafladığında kızlarını okutmaya söz veriyor.

    YanıtlaSil
  4. bu arada başlıkta ki yada "ya da" olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. de'nin ayrı yazımını öğretirken ki'yi doğru yazmak iyi olabilirdi.. ukalalığımı bağışlayın tutamadım =)

      Sil
  5. Naciye Venus,
    Bulursan haber ver. Bu arada Paki kıza bakılırsa güzelmişsin ;)
    Avram,
    Gerçeklerden kaçış yok...
    Oath,
    Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Kadının arandığı yıllarda birçok kadın "Sharbat benim" diye ortaya atlamış, birçok erkek "aradığınız kadın, benim karım" diye yalan beyanatlarda bulunmuş. Çok enteresan bir hikaye...
    Bu arada "ya da"yı düzelttim ;)

    YanıtlaSil
  6. tv'de izlemiştim tekrar bulunma hikayesini bu kadının. keşke hiç bulunamasaydı...

    YanıtlaSil
  7. İlk resimde hayat dair merak, umut ve korkusuzluk, dirilik.. İkinci resimde ise; korku, yılgınlık, adeta hayata hayal kırıklığı, öfke, umutsuzluk, bezginlik..

    YanıtlaSil
  8. Gerçeğin bu olduğunu anlamamız için ikinci resme gerek yoktu ki.Hem, Fazıl Tar da benimle hemfikir.:)

    YanıtlaSil
  9. Erkek,
    Aslına bakarsan ilk fotoğrafta da mülteci kampındaymış kız. O nedenle gözündeki ateşin nedeni sanırım dehşet.
    Avram,
    İkiye tek olunca siz daha mı haklı oldunuz ;)

    YanıtlaSil

Konu ile ilgili olmayan yorumlarınız yayınlanmayacaktır.