18 Şubat 2011 Cuma

Bencilliğin Erdemi

Sekste bencil olmak gerekir! Hatta sadece sekste değil, her konuda bencil olmak gerekir!
Yazıya bu şekilde başlayınca eminim bunu okuyan pekçok insan hemen "yok artık! olur mu öyle şey?" dedi. Öncelikle bencilliğin tanımını yapalım o halde. Bencillik, "ben olmak"tır. Doğduğumuz andan itibaren, hatta anne karnındayken, içgüdüsel olarak, yaşamımızı sürdürmek için, bize faydalı olanın peşine düşeriz. Anne karnındayken, anneden beslenerek büyür, doğduğumuzda meme emer, her türlü derdimizi anlatmak için ağlayarak kendimize yardım- fayda sağlarız. Büyüdüğümüzde de durum farklı değildir, hayatta kalmak için, kendi faydamız için mücadele eder, kendimizi tatmin etmek için çabalarız. Bu, her konuda böyledir. Sevdiğimiz, tutku duyduğumuz şeylerin peşine gideriz. Kendimizi "ben" olarak var etmenin adıdır bencillik. Türkçe'de nedense olumsuz olarak kullanılan bu kelime, "çok bencilsin, sadece kendini düşünüyorsun" lafları, kendimizi suçlu hissetmemize neden olur. Oysa "ben"i düşünmenin neresi yanlış?
Önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi, bedenlerimizi tanımıyor, seks sandığımız birşeyler yapıyoruz el yordamıyla... Birçok kadın daha aynada kendi cinsel organına bile bakmadan, mastürbasyon yapmadan, erkeğe zevk vermekten bahsediyor. Hoş, sözüm sadece kadınlara değil. Kadın erkek pek çoğumuz cinselliği git-gel'den ibaret sanıyor. Hanımlar, beyler, derdini söylemeyen derman bulamaz! Cinselliği konuşmadıkça, tartışmadıkça, nelerden hoşlandığımızı, neleri sevmediğimizi söylemedikçe yatakta mutlu olamayız. Dahası, bunları konuşacak mertebeye gelmemiz için öncelikle nelerden hoşlandığımızı, nelerden hoşlanmadığımızı bilmemiz gerekir. Bedenimizi tanımamız, kendi cinselliğimize sahip çıkmamız, mastürbasyon yapmamız, kendimizle iletişime geçmemiz gerekir. Dokunmakla ellemenin farkını bilmemiz, gerçek "ben"i keşfetmemiz gerekir.

"Partnerimin zevk alması bana da zevk verir" diyenler olacaktır muhakkak, buna bir itirazım yok. Partnerimin gözlerinde zevk pırıltısı görmek beni de şevklendirir. "Partnerini boşver, kendi zevkine bak" demiyorum kuşkusuz. Bencillikten kastım bu değil! Benim derdim, seks sırasında tamamen partnerinin zevkine odaklananlar. Karşınızdakine zevk vermeye odaklanırken, kendi bedeninizi ihmal etmeyin!
Erkeğine zevk vermek isteyen kadın! Kadınını Nirvana'ya ulaştırmaya çalışan erkek! Partnerimi uçuracağım diye çabalarken kendi bedenine ihanet ediyorsun!

(Bencilliğin Erdemi- Ayn Rand Plato Film Yayınları)

10 yorum:

  1. bu bahseddiklerini duyanda hayatını sexe adayıp her hafta biriyle yatıyosun sanır.

    hadi canım sende, kim dusunecek bu kadar detayı o anda =). simdi sakin kafayla yazıyonda, sex esnasında bu kadar aklı basındamısın acap.
    bide sex esnasında kayda alalım seni neler dokulcek agzından

    ha bide sapla saman birbirine karısmıs. giristeki bencilligin son paragraftaki bencillikle zerre alakası yok. biri beseriyatı digeri cinsel egoyu tanımlıyor ;)

    neticede yaradılıs yolunu bulur. her iki tarafda memnun kalır. simdi buraya kasıpda haydar dumen-vari uslupla bisiler yazmıyim

    YanıtlaSil
  2. Oooo Ayn Rand'in ilk paragraf ile bir ilintisi olabilir.Sonrası ile kel alaka kalır.:))
    Radikal Objektivizm "ANA" sının kitabından bahsederken PostModernizme gönderme yapan Sinan Efendi'nin yayınevine de bir çift ayakkabı fırlatıyorum.Ayn Rand olsa olsa modernist edebiyat yada Felsefi görüşler kategorisinde yer alır ne Post Modernizmi ulen!!! Cahil öküz Sinan Çetin ve şurekâsından başka şey beklemek şaşırtıcı olurdu!
    Gelelim sizin Bencillik tanımınıza: Hedonizm ile bencilliği harmanlıyorsunuz yada karıştırıyorsunuz.Ama yine de , sizin bahsettiğiniz bencilliğe ben "İnsani Bencillik" tanımını geliştirdim.Şimdi birileri bencilliğin "insani"liği mi olur diyebilir.Olur efendim olur.Bir gün anlatırız belki.:))
    İnsani Bencillik lafı hem karışımızdakilerin irkilmesine engel oluyor hem de daha doğru bir kapsama oturtuyor.
    Cinsellik kısmına gelince...Bana değil , partnerime sorulması gereken bir soru.:))

    YanıtlaSil
  3. nirvanaya ulaşmanın vazgeçilmezi zaten bencilliktir şöyle ki.
    eğer sen kendi kodlarını çözmeye odaklanıp karşındakine bakarak aldığı hazzı ölçüyorsan, zaten ıskaladın...
    esas partnerinide en az kendin kadar bencil dehlizlere sürüklersen..iki bencil bedenin mıknatıs gibi zıtların sert şiddetiyle birleştiğini görürsün..
    ve o an bencil değil SENCİL modunda fink attığını görürsün..
    bu durum karşındakin içinde öyle olur...
    BENCİLLİK=NARSİSZM....(-__-)

    YanıtlaSil
  4. bencillik = narsiszm
    bencil olmazsan partnerinde SENCİL olur...
    o zaman ortada yaşanacak hiç bir şey olmaz...
    yani sen ocul o sencil...
    peki hiçmi sizcil bir şey olmayacak..
    demek neymiş önce bencil olmalı...
    ve ayıpsanacak bir şey değil bil...
    sadece nereden nasıl gördüğünle ilgilidir...

    YanıtlaSil
  5. Ultimatesol,
    kaç günde bir partner değiştirdiğim, kimle yatıp kimle kalktığım bildiğin bir konu mu ki böyle bir yorum yapabiliyorsun? kaldı ki, burada konumuz benim seks hayatım değil. fikirlerimi ortaya yazıyor, tartışmaya açıyorum. muhakkak ki hemfikir olmayanlar olacaktır, önemli olan saygı çerçevesi içinde, belli bir üslupta eleştiri yapabilmektir. "kasıp da haydar dümen-vari yorumlar yapmayayım" demişsin, yap ki tartışacak bir konumuz olsun. meseleyi "amma saçmalamışsın, bir de seni görelim yatakta" şeklinde kişiselleştirmeden, konunun özünü kaçırmadan tartışalım hep birlikte burada.

    YanıtlaSil
  6. narkisoss
    söylediklerinin bir kısmına katılmakla birlikte, "ben"cillik kelimesinin narsisizm ile aynı manaya geldiğini düşünmüyorum. narsisizmdeki benmerkezci hal, "ben"cilliktekinden daha (deyim yerindeyse) ukaladır, tepeden bakar, yalnızca kendini beğenir. ben'cillikte ise kişi kendine fayda sağlamak ister ancak bu, yalnızca kendini sevdiği anlamına gelmez. dolayısıyla seninle aramızda küçük bir nüans söz konusu...

    YanıtlaSil
  7. Avram Usta,
    "Bencilliğin Erdemi" Ayn Rand'in bencilliği anlattığı bir kitap olduğu için, başlığımı bu şekilde kullandım, dolayısıyla da alıntımı belirtme gereği duydum. Kitapta seks tartışılmıyor, haklısın, ancak Ayn Rand'in cinselliği tartıştığı kitapları da mevcut.
    Hedonizm, sözlük anlamında hazza yönelmenin ve acıdan kaçınmanın, insan davranışının temel güdülendirici güçlerinden birisi olduğu teorisi. Realist düşüncede biri olduğum için Hedonizm bana pek uygun düşmüyor, acıdan kaçmanın reel olmadığını düşünüyorum zira...
    Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla, benim bencillik olarak tanımladığımı siz insani bencillik olarak tanımlıyorsunuz. Bencilliği negatif algıladığımız için, insani bencillik diye kavramlar üretiyoruz. Benim bahsettiğim bencillik insani değil mi sizce? Bir gün anlatırız belki demişsiniz insani bencilliği, yeri gelmişken burada anlatırsanız sevinirim.
    Cinsellik konusuna gelince, partnerime sorun demişsiniz. Tam da bundan bahsediyorum yazımda, partnerinizin sizin için ne düşündüğünü değil, sizin ne isteyip istemediğinizdir öncelikli olan. İşte tam da bu yüzden partnerinize değil, size soruyorum...

    YanıtlaSil
  8. ben hemfikirim veya degilim tarzı bir yorum yazmadım. Sadece genel uslubuna bir gonderme yaptım.benim onu soylerkenki kastım "bu isde bu kadar felsefe yapacak kadar uzmanlastınmı" idi.ama bu konumuz degil tabiki ;)

    ote yandan anlatılan mevzunun -geneli- bana biraz garip geldi. cunki yazdıgın yazıdan iki ayrı konu cıkardım ki zaten bunu belirtmisim.
    cinsel olguyla narsizmi bi arada tutamıyorum sadece.

    bu kadar "edebi" yazı yazmamada gerek yok yani biraz rahat oliyim yaw.amma freudmtrak yorumlar yazılmıs.goruslerimizi bunlarla perdelemeyelim =)

    YanıtlaSil
  9. Ben uzuun uzuun yazmıştım sorularının cevabını ama ya sistemin kurbanı oldu ve kayıplara karıştı yada spam e düştü.:)
    Aynı cümleleri kuramam mümkün değil kısaca özet geçeyim : İnsani bencillikten kastım tam da senin anlattığın türde davranışlardı.Yani seninkiler de o sınıfa giriyor.Hedonizm i Felsefi akım olarak dikkate aldığım için günümüz eksik ve kısır anlayışları ile her zaaf yada insani keyif davranışları için tutup "Hedonizm" denilmesinden hoşlanmıyorum.
    Ayn Rand uzun mevzuudur.Sadece Sinan Çetin'in kısır ve yetisiz ellerine kalmış olmasından çok rahatsızım.
    CÜmlemin sonundaki gülme işaretini zaten bilerek koymuştum , yadığım şeyin aslında kaçamak cevap olduğunu anlatabilmek içindi.:))
    Cİnselliği sevgili(leri)m ile konuşmayı tercih ediyorum.:)

    YanıtlaSil
  10. Yorumlar nerelere, hangi konulara gitmiş:)benim anladığım şu ''kim ne seviyorsa onu yapsın''(çalıntı oldu ama)Seksde tam anlamı ile bencillik düşünen ve yapan kişi, karşısındakine o an için değer vermeyen biridir.Yani ''ben tadını çıkartayım karşıdaki n'aparsa yapsın...''
    Seks de belli an, saniye ve dakikalarda kendimi düşünüyorum.Partnerime oral yaparken tadını çıkartıyorum.Ama biliyorum ki oda bundan zevk alıyor...Bu ne Hedonizmdir,ne de Narsizm..

    YanıtlaSil

Konu ile ilgili olmayan yorumlarınız yayınlanmayacaktır.